2. tra 2012.

ĆUREKOT-CRNI KIM-NIGELLA SATIVA LIJEK ZA SVE BOLESTI


Crni kim: lijek za sve bolesti


Stabilizator imunološkog sistema 

Ćurekot (crni kim-nigella sativa), poznat i korišten još u starom Egiptu, u savremeno doba prepoznat je kao jedna od najučinkovitijih ljekovitih biljki kod prevencije i liječenja niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju univerzalnim lijekom, lijekom koji liječi gotovo sve bolesti. To dovoljno govori o posebnosti te biljke čije je prirodno stanište u Aziji i Bliskom istoku.



Ulje ćurekota (crni kim-nigella sativa), djeluje tako da stabilizira imunološki sistem, koji je onda spreman suprotstaviti se bolestima, posebice onima koje prate današnji ubrzani tempo života, obilježen stresom i oslabljenim imunitetom. To se onda najčešće manifestira u čestim infekcijama i upalama, dok na drugoj strani bilježimo drastičan porast broja ljudi koji pate od alergija, kod kojih crni kim ublažava simptome alergija, olakšava disanje i sprečava sekundarne bakterijske infekcije.

Ojačati organizam prije alergija    

Snažan imunitet temelj je spremnosti za borbu organizma s alergijama. Simptomi mogu biti blaži, ali i teži, što onda ne isključuje mogućnost pojave komplikacija,  najčešće astme. Simptome mogu ublažiti dodaci prehrani poput uzimanja hladnog cijeđenog ulja ćurekota- crnog kima. Tretman je najbolje započeti nekoliko mjeseci prije sezone alergije, kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za razdoblje visoke koncentracije peluda. Ulje ćurekota (crni kim-nigella sativa), uzima se tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi, i to sve do kraja jeseni. Za one koji samo žele vratiti snagu organizmu i nemaju problema s alergijama, preporuka je uzimati 25 kapi ulja crnog kima tri puta tokom dana najmanje tri mjeseca.

"Dokazana su ljekovita svojstva ćurekota (crni kim-nigella sativa), u historiji, a danas možemo reći da se revolucionarno vratio kao medicinska biljka. Više od 200 studija posljednjih 40-ak godina ispitivalo je djelovanje upotrebe ćurekota-crnoga kima. Nekoliko studija u Jordanu i SAD-u pokazalo je ljekovitost kod leukemije. Najveći dio studija pokazale su učinak povišenog imuniteta, opuštanja na pluća i pomoć kod astmatičnih osoba. Ulje crnoga kima možemo koristiti kod raznih zdravstvenih poremećaja. Prije svega, moramo znati da je osnovno djelovanje ulja crnoga kima na harmonizaciji imunološkog sistema, te na taj način ublažava simptome bolesti i postupno uklanja bolest", objašnjava Sendy Zeba, pharm. tech., iz zagrebačke apoteke  Avicenna.

 


Ćurekot-crni kim sadrži bjelančevine, čak 35 posto biljnih masnoća, pri tom je više od 50 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina koje su dragocjene, te ugljikohidrate.  Za terapeutsko djelovanje ulja ćurekota-crnoga kima važno je da u velikom postotku sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Najprikladniji crni kim za svrhe liječenja sadi se u oazama arabijske pustinje, gdje u svome prirodnom, toplom, oborinama siromašnom staništu ostvaruje idealan kemijski sastav.

Na šta sve djeluje?

Ćurekot-crni kim se preporučuje za prevenciju i liječenje kod velikog broja zdravstvenih teškoća. "Crni kim možemo koristiti kod sljedećih oboljenja: hemoroidi, ekcemi, kožne gljivice, neurodermitits, psorijaza, astma, bronhitis, kašalj, sklonost infekcijama, akne, bolovi u zglobovima, upala pluća, bolovi u želucu i crijevima, lišajevi, crijevne gljivice, šećerna bolest, upala sinusa, nadimanje, visoki krvni tlak, glavobolje, bubrežni kamenci, poremećaji sna", kaže S.Zeba. Naglašava kako se crni kim može koristiti utrljavanjem, odnosno , nanošenjem na kožu, inhalacijom, te oralnom primjenom.


"Za svaku tegobu se određuju količina i vremenski period konzumiranja ulja ćurekota- crnoga kima. Kod oralnog uzimanja crnog kima važno je paziti na kvalitetu ulja i uvijek uzeti ono na kojem je naznačeno da je za oralnu upotrebu. U kapima može se davati i djeci od 2 godine nadalje. Budući da je crni kim poznat i kao „panaceja“, lijek koji sve liječi, nije ga naodmet uzeti i preventivno svaku jesen i proljeće kao zaštitu organizma", ističu u Ljekarni Avicenna.