3. tra 2012.

IMUNITET UZ ĆUREKOT-CRNI KIM-NIGELLA SATIVA




Crvena krvna zrnca (eritrociti) imaju zadatak transportovati kisik u sve stanice našeg organizma. Bijela krva zrnca (leukociti) množe se za vrijeme upalnih procesa radi obrane. Njihov zadatak je onesposobljavanje uzročnika infekcije. Imunološki sistem se pretežno oslanja na B i T limfocite.

B-limfociti proizvode antitijela i jednim dijelom ih i aktiviraju dok T-limfociti su nositelji ćelijskog imuniteta i mogu brzo prepoznati uzročnike koji su se već pojavljivali. Takvi limfociti imaju memoriju te se sjećaju uzročnika i za njih imaju spremnu odbrambenu strategiju. Oba B i T sustava su ovisna jedna o drugom i funkcionišu optimalno samo ako su oba neporemećena.

Različiti poremećaji imunološkog sustava

  • Slabost imunološkog sistema uzrokuje širenje infekcijskih bolesti npr. infekcije dišnih puteva,razne infekcije želučanog crijevnog trakta, zagonetni osipi na koži, herpes, neurodermatitisi itd.
  • Ako u tijelu kruži previše stanica 'ubojica' odnosno imunološki sistem je prejako stimuliran te se stanice okreću protiv vlastitog sistema i uništavaju ono što bi zapravo trebale štititi. U medicini se tada govori o autoagresivnom imunološkom sistemu. Posljedice su različiti oblici reumatskih oboljenja, leukemija, bubrežna oboljenja, različiti oblici hepatitisa, živčanih oboljena, alergija, dijabetesa itd.
Hladno presovano ulje ćurekota crnog kima Nigela Sativa jedan je od najznačajnijih izvora gamma linolenskih kiselina koje omogućavaju sintezu imunoregulacijskih tvari kao npr prostaglandin E1 i prostaglandin E2 koji djeluju protuupalno. Crni kim prekida bolesne imunološke reakcije koji mogu biti uzrok mnogih hroničnih oboljenja od akni, dišnih infekcija, alergija pa sve do raka. Uz pomoć čurekota-crnog kima imunološki sistem koji je ispao iz harmonije ponovno se harmonizira na prirodan način bez obzira na sam uzrok poremećaja. Naučna istraživanja u Americi su pokazala da je ćurekot-crni kim odličan IMUNOMODULATOR. Dokazano je da ćurekot-crni kim liječi sve vrste alergijskih bolesti, razne vrste depresija, astme, bronhitis i neurodermatitis. Prirodni je lijek za oštečenu jetru, dokazano lijeći čir a pomaže i kod bolesti debelog crijeva, snizuje loš holesterol, jak je antioksidans, jača koncentraciju i danas je jedan od najboljih lijekova protiv Alzheimera. Djeluje slično inzulinu jer pojačava djelovanje preostalih unutarnih rezervi inzulina i sprečava aterosklerozu i čini elastičnim stijenke krvnih žila, ubrzava metabolizam a engleski naučnici utvrdili su da višestruko pomaže kod raka i njegove prevencije. Dodatno stimulira ćelije koštane srži, povećava proizvodnju obrambenih stanica, povećava proizvodnju interferona, štiti tjelesne stanice od oštećenja, razara stanice tumora i povećava broj B limfocita koje proizvode antitijela.
Ekstrakt ćurekota-crnog kima pokazao se efikasnim i kod osoba pod kemoterapijskim liječenjem te je zaključna ocjena naučnika slijedeća: crni kim je odličan za liječenje i prevenciju raka.

Znanstvenici sa Hilton Head Islanda su dokazali da ćurekot-crni kim ne izaziva nuspojave i ima jako antibakterijsko i antimikotičko djelovanje. Danas se gljivične infekcije šire poput epidemije te upotreba ćurekota-crnog kima odlično djeluje kod Candidae albicans (kvaščeva gljivica) te i na ostale vrste gljivica koje se mogu pojaviti na različitim djelovima tijela od probavnog trakta, kože pa i na genitalnim organima. Dokazano je djelovanje ćurekota-crnog kima na hormonalne poremećaje kao i na impotenciju.

Za zdrav imunološki sistem su neophodni vitamini i minerali, enzimi i višestruko nezasićene masne kiseline. Ako uzimate dovoljno ovih vitalnih tvari zaštićeni ste od svih vitalnih infekcija.
Uz redovno korištenje crnog kima nalazite se na pravom putu ka cjelovitosti dobroga zdravlja.