ČESTA PITANJA-NIGELLUS

ČESTA PITANJA

Zašto je neophodno kontrolisati sjeme čurekota? Da li čurekotovo ulje može biti štetno po zdravlje?

Da bismo objasnili svrhu ovih neuobičajenih pitanja te da bismo mogli dati razumljive odgovore na njih potrebno je prije svega znati da biljna familija u koju spada i čurekot (lat. Nigella sativa) broji još preko 20 srodnih vrsta kao što su Nigella Hispanica, Nigella arvensis, Nigella damascena itd. Vrlo je interesantno da su sjemena skoro svih ovih vrsta „blizanci“ po izgledu (skoro 100% identična), ali „stranci“ po svojstvima. Iako su sve ove vrste istog izgleda pozitivni zdravstveni efekti su dokazani samo za Nigella sativu, tzv. čurekot. Dvije vrste iz spomenute familije su čak i otrovne, pa možete i sami procijeniti do čega bi eventualna zabuna pri kupoprodaji sjemena mogla dovesti, a da do zamjene može doći prosudite iz sljedećeg:
Sjeme koje se koristi za cijeđenje čurekotovog ulja u velikim količinama potiče obično iz Egipta, Sirije, Indije, Pakistana ili Etiopije i biva isporučeno u vrećama sa (u većini skučajeva) neprikladnim oznakama i apsolutno je nemoguće ustanoviti golim okom o kojoj vrsti sjemena se radi tako da se s pravom postavlja pitanje: ”Kako kupac ili prerađivač sjemena može biti siguran da ima u ruci čisto sjeme pravog čurekota?“ Odgovor: “Ovo je moguće ustanoviti jedino putem biohemijskih ili mikroskopskih analiza” (pažnja: ovdje se ne radi o zdravstvenoj kontroli koju bi svaki proizvod morao proći). Svaka greška pri analizi originalnosti sjemena (ako ju proizvođači ulja ili preprodavači sjemena uopšte rade) može ostaviti negativne posljedice na zdravlje potrošača.

Kakve posljedice na zdravlje može imati korištenje pogrešnog sjemena tj. ulja cijeđenog iz pogrešnog sjemena?

Kao što smo već spomenuli dvije vrste iz familije Ranunculae, u koju spada i čurekot, su otrovne. Ostale vrste su vrlo malo ispitane i ne može se sa sigurnošću utvrditi da li imaju pozitivan, negativan ili neutralan (nikakav) zdravstveni efekat.

Da li se sjeme čurekota iz kojeg se dobija Nigellus kontroliše?
Svaka isporuka sjemena iz kojeg se cijedi Nigellus se brižno ispituje priznatom naučnom mikroskopskom metodom objavljenoj 2011 godine u renomiranom naučnom žurnalu „International journal of plant sciences“ (Int. J. Plant Sci. 172(2):267–284. 2011.)
Osim toga Nigellus prolazi redovnu zdravstvenu analizu od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Zašto Nigellus ima talog?
Nigellus je ulje koje nakon procesa hladnog cijeđenja ne podliježe nikakvim dodatnim preradama. Moguće prerade se odnose na filtriranje ulja, dodavanje aroma ili drugih supstanci.
Razlozi zbog kojih se Nigellus ne prerađuje su sljedeći:
-          Tradicionalno isprobana metoda hladnog cijeđenja ulja bez dodatnih prerada već vijekovima pokazuje izuzetno dobre efekte te bi svaka dodatna prerada mogla uticati na smanjivanje njegove djelotvornosti.
-          Postoje razne recepture sa čurekotom. U nekima se koristi pretežno sjeme čurekota, dok se u drugima pretežno koristi ulje cijeđeno iz čurekotovog sjemena. Procesom filtracije se ostaci sjemena, koje nije nikada moguće potpuno iscijediti, odvajaju od ulja. Samim odvajanjem ostataka sjemena od ulja odvaja se i jedan dio njegovih korisnih dejstava (npr. vlaknaste supstance koje su izuzetno korisne za probavu i uravnoteženu apsorpciju hrane u probavnim organima).
Iz navedenih ulje Nigellus-a se ne filtrira te preporučujemo lagano mućkanje Nigellus-a prije svake upotrebe, jer se time talog ponovo miješa sa uljem i upotpunjava spektrum korisnih dejstava.

Da li se čurekotovo ulje može pokvariti?
Prilično je nevjerovatno da se čurekotovo ulje može pokvariti u smislu u kojem se pokvare mlijeko, jaja ili meso, međutim i ono može uzrokovano cijeđenjem na visokim temperaturama, pogrešnim pakovanjem ili lošim skladištenjem promijeniti svoje osobine i izgubiti na kvaliteti te postati totalno nepreporučljivo za konzumiranje
Čurekotovo sjeme, koje je nepravilno skladišteno, može vrlo lako zahvatiti plijesan. Ulje dobiveno iz ovakvog sjemena sadrži tzv. aflatoksin, koji je veoma štetan i razara jetru.
Druga opasnost dolazi od nepravilnog skladištenja ulja. Radi se naime o osobini čurekotovog ulja da brzo oksidira. Prilikom oksidacije nezasićene masne kiseline, inače vrlo korisni sastojci (antioksidansi), prelaze u zasićene masne kiseline, sastojak ne baš preporučljiv u većim količinama. Time čurekotovo ulje gubi jednu od svojih glavnih pozitivnih karakteristika i pretvara se djelimično u nešto što je u većim količinama nepoželjno našem organizmu.
Uzroci oksidacije:
  •  visoka temperatura prilikom cijeđenja
  •  često prelijevanje ulja prilikom proizvodnje
  •  dugoročno skladištenje u nehermetički zatvorenim posudama i posudama od  materijala koji pospješuju oksidaciju
  •  skladištenje na visokim temperaturama.

Da li je Nigellus podložan oksidaciji?

Nigellus je kao i svako drugo čurekotovo ulje podložan oksidaciji. U svrhu zaštite od oksidacije Nigellus se proizvodi putem hladnog cijeđenja. Za proces hladnog cijeđenja ulja iz sjemena čurekota se koristi presa “KK 8F Universal” njemačkog proizvođača screw-press GmbH, koja zadovoljava zdravstvene i ekonomske standarde EU-tržišta, na kojem se proizvodi.
Flaše se neposredno nakon punjenja zatvaraju hermetički pomoću čepova opskrbljenim sigurnosnim navojima, također u svrhu zaštite ulja od oksidacije.

Da li je svako čurekotovo ulje isto?
Sjeme čurekota mjenja biološki sastav u ovisnosti od klimatskih uslova pod kojima je biljka čurekota uzgajana. Za sada je prakticno potvrđena učinkovitost sirijskog, egipatskog i pakistanskog tj. indijskog sjemena, a postoje indicije da je etiopijsko sjeme, koje daje prilično gorko ulje, također efikasno. Nažalost u današnje vrijeme ne možete biti sigurni, da je sjeme  naručeno iz Egipta stvarno egipatsko sjeme. Neki dostavljači zbog prevelike potražnje za egipatskim sjemenom nabavljaju jeftinije sjeme iz Etiopije i prodaju ga kao egipatsko. Ovo možda nije ni bitno ukoliko dobijete stvarno čurekotovo sjeme a ne neku srodnu, nekorisnu vrstu, jer razlike u efektu egipatskog i etiopskog sjemena nisu naučno potvrđene. U literaturi je moguće naći samo podatke, koji ukazuju na nezadovoljavajući efekat sjemena iz hladnijih regiona (Njemačka, Austrija, Poljska itd.).
Nigellus se proizvodi iz sirijskog sjemena !!!

Zašto je plastična ambalaža nepoželjna?
Skladištenje čurekotovog ulja kao i drugih namirnica u plastičnim posudama na niskim temperaturama nije preporučljivo. Mnoge vrste plastičnih posuda ispuštaju pri niskim temperaturama supstance slične hormonima koje se ugrađjuju u metabolizam kao npr. bisfenol A. Neke teorije govore čak i o tome da su ove supstance uzrok sve ranijem polnom sazrijevanju djevojčica kao i razvoju muškaraca sa mnogim ženskim osobinama i manjkom spermija, te pretilosti i hiperaktivnosti što potvrđuju i naučna istraživanja.   
Moramo napomenuti da tzv. medicinska plastika i neke druge vrste plastike navodno ne ispuštaju bisfenole.